nazaj na dogodke
Ivana Puljić: Ujeta glasba
Galerija Hest, Židovska ulica 8, Ljubljana
13.4.2016 - 30.4.2016
 
Razstava slik na: https://www.youtube.com/watch?v=6cWqvxBGj8w

Vsakokratno srečanje s slikami Ivane Puljić je praznik tako za našo domišljijo kot za naše oči. Ivana je že zgodaj oblikovala svoj likovni izraz in po isti poti gre tudi danes. Po drugi strani pa nenehno, skozi nekakšno igro, eksperimentira in spreminja slikarsko materijo. „Scenografija“ in paleta na njenih slikah se vseskozi transformirata, urbane teme se umikajo intimnejšim, barvna lestvica se umirja, medtem ko poetika ostaja ista. Starodavno tehniko, s katero se je srečala in jo sprejela že v svojih študentskih letih v Rimu, prilagaja svoji likovni govorici. Z intarzijami v vosek likom vliva življenje in ustvarja zgodbe, v katerih protagonisti igrajo, plešejo, živijo… Njeno pozornost pritegujejo  na videz obrobne, ampak za njo pomembne zgodbe, likovni elementi so racionalizirani, vendar ne na račun svobode duha.

Na slikah, ki jih Ivana tokrat predstavlja v Galeriji Hest, sta glavni nosilki pripovedi bela in črna barva. V ta črno-beli svet se ponekod v sledovih vtihotapita rdeča ali zlata. Osnova celotnega cikla so partiture, ki dajejo ritem tako likom kot tudi samim slikam.

Minimalizirana je mizanscena v katero Ivana umešča svoje like, zbledele in izginile so podobe mest in zgodovinskih stavb. Njeni liki sedaj bivajo v nekakšnem brezčasovnem medprostoru, kjer lebdijo, se srečujejo, hitijo in predvsem ljubijo. Srce, in ne oko, vodi roko. V ozračju polnem hrepenenja se ljubimca dotikata, skozi glasbo komunicirata ali le eden drugega čutita. Mehkoba in transparentnost voska pomagata pri ustvarjanju čarovnije. Vse je iskreno in zato prepričljivo.

Kljub temu, da je v Ivanine slike vtkana lepa doza melanholije, so le-te zagotovo »izpisane« v durovskem in ne molovskem tonskem načinu.

 

 

Elizabeta Rogović

 

 

Ivana Puljić je rojena v Splitu (Hrvaška). Po dveh letih študija umetnostne zgodovine na Filozoski fakulteti v Splitu, nadaljuje študij na Accademia di Belle Arti v Rimu, smer slikarstvo. Diplomirala je iz slikarstva pri profesorju Italu Scelza Palumbi. Živi in ustvarja v Splitu.

 

Razstava slik na:

https://www.youtube.com/watch?v=6cWqvxBGj8w

DRUGE RAZSTAVE IN DOGODKI
Galerija Hest 35
16.11.2006 - 30.11.2006
JURIJ SELAN, SPREMINJATI R. (REMBRANDTA)/ TRANSFORMING R. (REMBRANDTA)


Več
Galerija Hest Maribor
14.1.1997 - 4.2.1997
BOŽIDAR JAKAC, RISBE
Razstava

Več
Galerija Hest, Židovska ulica 8, Ljubljana
10.10.2014 - 23.10.2014
EJTI ŠTIH
Slike

Več
Galerija Hest Ljubljana
20.6.2009 - 4.7.2009
JOŽE ŠUBIC
Razstava

Več