nazaj na dogodke
Miran Kreš: Lumi
Galerija Hest Ljubljana
19.6.2010 - 19.6.2010
 
Razstava: Miran Kreš, Lumi

Galerija Hest bo v okviru Poletne muzejske noči predstavila najnovejši opus abstraktnega slikarja mlajše generacije Mirana Kreša.

 

Abstraktni slikar Miran Kreš izhaja iz arhetipske ikonografije štirih elementov: vode, zraka, zemlje in ognja. Z njeno pomočjo umetnik dosega panteistično občutje svojih del, ki je zanj značilno in ga tudi ločuje od njegovih sodobnikov. V najnovejšem opusu poimenovanem “Lumi” bo pod drobnogled postavil praelement zraka. Kreševe abstraktne slike izžarevajo globinsko prostorske učinke, usmerjene k prežemanju oziroma prelivanju zračnega elementa in razkrivanju lirične svetlobe. Barvno materijo avtor studiozno obdeluje s plastenjem, sprejanjem in nanašanjem lazur, ter jo v končnem učinku razblinja v subtilne meditativne slike. Slike centralno izžarevajo zameglejno svetlobo, ki se v prefinjenih prelivih razliva v imaginarno globino prosojne atmosfere. Ta atmosfera v plasteh utripajoči zabrisanosti, temelji na zelo rahločutni mehkobi prehodov, ki se skozi tonsko bogastvo »razblinijo« v zračnosti, kjer je zajeta »svetloba«. S temi značilnostmi je umetnik notranje še najbolj soroden tistim ustvarjalcem, ki so bili zazrti v svetlobo, tako kot v bolj klasičnih krajinarskih oblikah na primer Claude Lorrain, notranje blizu pa mu je tudi Caspar David Friedrich.

 

Miran Kreš razstavlja doma in v tujini, kjer samostojno in v sodelovanju z drugimi umetniki vsako leto uresniči več uspešnih umetniških projektov in razstav. Ima status samostojnega kulturnega ustvarjalca in je član ZDSLU in DLU, ter mednarodne skupine abstraktnih slikarjev.

 

Razstava bo odprta od 19 junija do 5. julija.

DRUGE RAZSTAVE IN DOGODKI
Galerija Hest 35
20.11.2008 - 4.12.2008
NATAN
Razstava

Več
Galerija Hest 35
20.1.2004 - 5.2.2004
NUŠA LAPAJNE, SANJSKO MESTO
Razstava

Več
Galerija Hest Maribor
29.9.1989 - 13.10.1989
FRANCE SLANA
Razstava

Več
Galerija Hest 35
11.6.2007 - 26.6.2007
IRMA GNEZDA, MAJA LUBI, NA POTEZI DOMIŠLJIJE
Razstava

Več